Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Lyme-kór

Tudományos nevén Lyme borreliosis:

-Amiről beszélünk, az a világ leggyakoribb állatról-emberre terjedő betegsége. Veszélyességét nagyban fokozza, hogy a jelentkező tünetek sokszor más betegségre utalnak, így a differenciál diagnosztikai zavar miatt a megfelelő terápia csak késve kezdődik el.

– A legújabb kutatások szerint, tévedés, hogy télen a kullancsok elpusztulnak! A zord téli időjárás ellenére, a hótakaró alatt a talajban gyakran plusz fokok vannak, a kullancsok pusztulásához viszont több napon át tartó -20 Celsius fok alatti talajhőmérséklet szükséges, ami térségünkben igen ritka. A globális felmelegedés okán, a téli kemény fagyok hiánya miatt jelentős számban túlélnek a kártevő ízeltlábúak, köztük a kullancsok is.

-Nem mindegyik kullancs csípése okoz fertőzést! Magyarországi felmérés szerint azonban akár 30-40, sőt 50% felett is lehet egy-egy területen a fertőzött kullancsok aránya. A 2008-2012-között végzett vizsgálatok szerint, a fertőző kullancsok akár 80-90%-a hordozzt a Lyme-borreliosist okozó háromféle baktérium (B. afzelli, B. garinii, B. b. sensu stricto) valamelyikét. (Az első általában bőr- és mozgásszervi, a második idegrendszeri, míg a harmadik ízületi és mozgásszervi kórképeket alakít ki.)

-Mivel a Lyme kór védőoltással nem megelőzhető bakteriális fertőzés, ezért fontos a mielőbbi felismerése. Szerencsére már beszerzhető a gyógyszertárakban egy olyan gyorsteszt (kullancs teszt) amellyel néhány perc alatt nagy biztonsággal kideríthető, hogy a testbe fúródott kullancsok valamelyike hordozta-e a Lyme baktériumok valamelyikét.  Ezért javasoljuk, hogy minden esetben vizsgálják meg kullancsot vagy kullancsokat gyorsteszttel! (A kullancs teszt nem betegdiagnosztikum, hanem kullancs analitikum!) Pozitív teszt eredmény esetén jegyezze fel a csípés idejét, forduljon háziorvosához/állatorvosához. Amennyibe bizonytalan, háziorvosánál/állatorvosánál tájékozódjon a Lyme-kór tüneteiről. Így a betegség esetleges jelentkezésekor az orvos/állatorvos azonnal célirányos betegdiagnosztikai vizsgálatokat végezhet, gyorsabban kezdheti meg a hatékony gyógykezelést, amivel akár a halálos szövődmények is elkerülhetők!

Mikor kell Lyme-kórra gyanakodni?

Ha a kirándulás (kullancscsípés után) úgynevezett „nyári influenza” (izomfájdalom, nyirokcsomó duzzanat, enyhe fejfájás), valamint a későbbiekben  indokolatlan fáradékonyság, ízületi gyulladás, izomgyulladás, szívritmuszavar, látás-, hallás- és egyensúlyzavar, depresszió, vagy arcidegbénulás jelentkezik.

A Lyme-kór felismerése és igazolása, de gyógyítása sem egyszerű feladat. A Lyme-kór számos tünete könnyen összetéveszthető ugyanis más betegséggel. A kórokozók hihetetlenül változékonyak és bármikor képes más-más szervet károsítani, ezzel újabb és újabb tüneteket okozni.  Antibiotikum-kúrával  a Lyme-kór meggyógyítható – még az idült, több éve vagy évtizede fertőződött betegeknél is jelentős javulás, rendszerint gyógyulás érhető el. A Lyme-kór az egész szervezet betegsége, tehát a Lyme-folt (kokárda alakú) csak felszínesen jelzi a kórképet: eltűnése nem jelenti minden esetben a szervezet gyógyulását, ahogy megszűnése sem jelenti a betegség gyógyulását. A kezeletlen Lyme-kór idült, hosszadalmas betegség, ezért gyakran társulhat más betegségekhez.

Fontos tudni:

a Lyme-kór ellen nincs védőoltás, tehát a fertőzést jobb megelőzni megfelelő öltözettel és repellens készítmények alkalmazásával. A testünkbe fúródott kullancsot pedig minél gyorsabban, szakszerűen el kell távolítani! A fertőzés kizárása érdekében használjon kullancs tesztet!